Ιαπωνία: Υποχρεωτικοί οι ηλιακοί συλλέκτες σε σπίτια που θα οικοδομηθούν μετά το 2025

VK Magazine VK Magazine15/12/2022

Σε όλα τα νέα σπίτια που θα οικοδομηθούν στο Τόκιο μετά τον Απρίλιο του 2025 από κατασκευαστικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν έργα μεγάλης κλίμακας, θα τοποθετηθούν υποχρεωτικώς ηλιακοί συλλέκτες, για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα νοικοκυριά, σύμφωνα με νέο κανονισμό που υιοθετήθηκε από την τοπική συνέλευση της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Η εντολή, η πρώτη του είδους από έναν δήμο στην Ιαπωνία, αξιώνει από περίπου 50 μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να εξοπλίσουν τα σπίτια άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων που θα χτίσουν, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ηλιακούς συλλέκτες.

Η κυβερνήτρια του Τόκιο, Γιούρικο Κόικε, σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μόλις το 4% των κτιρίων στην πόλη, στα οποία θα μπορούσαν να εγκατασταθούν ηλικιακοί συλλέκτες, το έχουν ήδη κάνει. Η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο έχει στόχο να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2000.

Η Ιαπωνία, στην πέμπτη θέση των χωρών που εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, έχει δεσμευτεί να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα ως το 2050.

Ωστόσο αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από την παραγωγή ενέργειας από την καύση άνθρακα μετά τις επιπτώσεις στους περισσότερους από τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες από την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, το 2011.

«Επιπλέον της υφιστάμενης παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ενεργειακή κρίση λόγω ενός παρατεταμένου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε σήμερα στην τοπική συνέλευση ο Ρισάκο Ναρικίγιο, μέλος του τοπικού κόμματος της Κόικε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ