Δημιουργείται στην Αρχαία Ολυμπία μεγάλο δίκτυο ορεινών μονοπατιών

VK Magazine VK Magazine15/01/2023

Στην ανάδειξη τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και στην ταυτόχρονη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, μέσω των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στοχεύει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, με την δημιουργία δικτύου ορεινών μονοπατιών, συνολικής διαδρομής περίπου 130 χιλιομέτρων.

Με αφετηρία την Αρχαία Ολυμπία, το δίκτυο θα διασχίζει τα ποτάμια Αλφειό, Κλαδέο, Λευκυανία (παραπόταμο του Αλφειού), Ερύμανθο, τους καταρράκτες της Νεμούτας και από εκεί το δρυοδάσος της Φολόης και το φαράγγι του Αντρωνίου, ακολουθώντας χνάρια Κενταύρων που ζούσαν, σύμφωνα με τη μυθολογία, και στη Φολόη.

Το έργο έχει ενταχθεί στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, μετά τη σχετική πρόταση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου φθάνει τα 607.732 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος:

«Οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών που έρχονται κάθε χρόνο στην Αρχαία Ολυμπία, με βασικό κίνητρο τα σπουδαία μνημεία της, θέλουμε να έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίζουν και το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιβάλλον του Δήμου μας.

»Να ξεκινούν δηλαδή από την κοιλάδα του ποταμού Αλφειού και μέσω του παραποτάμου του, Ερυμάνθου -ο οποίος προσφέρεται και για ποτάμια σπορ- να φτάνουν στους μαγευτικούς καταρράκτες της Νεμούτας, στο περίφημο δρυοδάσος της Φολόης, σε φαράγγια και διαδρομές εκπληκτικής ομορφιάς, στην πετρόχτιστη Δίβρη με τις βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια της, αλλά και στον πανέμορφο ορεινό όγκο που προβάλλει μέσα από πυκνόφυτα ελατοδάση».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος «αυτοί οι τοπικοί προορισμοί συνθέτουν ένα σκηνικό ιδιαίτερα ελκυστικό για τον σύγχρονο επισκέπτη, ώστε να παρατείνει τη διαμονή του στην περιοχή της Ολυμπίας και να εμπλουτίσει τις εμπειρίες του, φεύγοντας από εδώ ικανοποιημένος, με ενδιαφέροντα βιώματα».

Ανάμεσα σε αυτά, σύμφωνα με τον Γ.Γεωργιόπουλο, είναι «ένας μεγάλος περίπατος στα χνάρια των Κενταύρων, στα γραφικά χωριά μας με την ιδιαίτερη τοπική γαστρονομία, μέσα στις μυρωδιές μιας φύσης που είναι ελκυστική όλες τις εποχές του χρόνου και που μπορούν να χαρακτηριστούν ως σημαντική υπόθεση για τον σύγχρονο άνθρωπο των πόλεων».

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «σήμερα μιλάμε όσο ποτέ άλλοτε για επαφή με τη φύση και τις παραδόσεις, για αναζήτηση ευεξίας και αναψυχής, για πρακτικές που μας αποφορτίζουν από την ένταση και το στρες της καθημερινότητας.

»Με το έργο ανάδειξης των ορεινών μονοπατιών, επενδύουμε σ’ αυτό ακριβώς, θέλοντας πρωτίστως να δώσουμε πνοή και στα χωριά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που δεν έχουν άλλα κίνητρα ανάπτυξης».

Παράλληλα με την κατασκευή του δικτύου μονοπατιών, ο Δήμαρχος αναφέρει πως «η συγκεκριμένη δράση θα συμπληρωθεί και με έργα μέσα από μια νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, η οποία προβλέπει και δράσεις αγροτουρισμού στις ορεινές περιοχές του Δήμου μας.

»Μέσα από αυτή την ΟΧΕ θα αναδείξουμε και τα μονοπάτια των πυρόπληκτων περιοχών, που, αν και περιλαμβάνονταν στη μελέτη, τέθηκαν εκτός παρεμβάσεων, επειδή απαγορεύονται τέτοιου είδους έργα σε περιοχές που έχουν καεί», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «οι περιοχές παρέμβασης έχουν εξαιρετική οδική προσβασιμότητα από την Αρχαία Ολυμπία, την Αχαΐα και την Αρκαδία».

Όσον αφορά στο έργο δημιουργίας του δικτύου μονοπατιών, προβλέπεται, σύμφωνα με τη μελέτη, να γίνουν εργασίες σήμανσης και τοποθέτησης πληροφοριακών πινακίδων, εργασίες καθαρισμού των υφιστάμενων μονοπατιών, κατασκευή λιθόστρωτων σε τμήματα αυτών, κατασκευή πέτρινων σκαλοπατιών, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, κατασκευή και τοποθέτηση ξύλινων κιγκλιδωμάτων, πέτρινων τραπεζοπάγκων, πέτρινων παγκακίων, ξύλινων κιοσκιών και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων.

Επίσης, η δημοτική Αρχή σχεδιάζει παρεμβάσεις εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε όλο το Δήμο, με την δημιουργία θέσεων θέασης, αναψυχής και παρατήρησης της χλωρίδας και της πανίδας.