Βερολίνο: Επαναλαμβάνονται οι εκλογές του 2021, οι οποίες κηρύχθηκαν άκυρες λόγω παρατυπιών

VK Magazine VK Magazine11/02/2023

Αύριο, στο Βερολίνο, επαναλαμβάνονται οι εκλογές για την ανάδειξη κρατιδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, για την ανάδειξη περιφερειακών συμβουλίων και, σε συγκεκριμένες περιοχές, οι ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.

Αιτίες: σύμφωνα με απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, οι παρατυπίες, οι οποίες διαπιστώθηκαν κατά την εκλογική διαδικασία και «η συχνότητα και η σοβαρότητά τους».

Η έλλειψη ψηφοδελτίων σε πολλά εκλογικά τμήματα, η πολύωρη αναμονή ψηφοφόρων και σε πολλές περιπτώσεις το πρόωρο κλείσιμο εκλογικών τμημάτων οδήγησαν τον περασμένο Νοέμβριο στην ακύρωση του αποτελέσματος και στην απόφαση να επαναληφθεί η διαδικασία.

Οι εκλογές δεν αποκλείεται, εφόσον αλλάξουν οι συσχετισμοί ισχύος των κομμάτων, ακόμη και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και της Αριστεράς, η οποία ασκεί την εξουσία από το 2016.

Τουλάχιστον θεωρητικά, δεν αποκλείονται αλλαγές και στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, όχι ωστόσο ικανές να επηρεάσουν την πλειοψηφία στην Bundestag.

Οι ομοσπονδιακές εκλογές θα επαναληφθούν σε 431 από τις 2.257 εκλογικές περιφέρειες της πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ