Ιαπωνία: Ο γηραιότερος καταδικασμένος σε θάνατο παγκοσμίως κατάφερε να επανεξεταστεί η υπόθεσή του

VK Magazine VK Magazine13/03/2023

Δικαστήριο στην Ιαπωνία έδωσε εντολή να εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση ενός 87χρονου άνδρα, που θεωρείται ο γηραιότερος καταδικασμένος σε θάνατο παγκοσμίως, σχεδόν 60 χρόνια αφού κρίθηκε ένοχος για φόνο.

Οι δικηγόροι του Ιγουάο Χακαμάντα εξήλθαν από το Ανώτερο Δικαστήριο του Τόκιο, σήμερα, κρατώντας πανό, με τα οποία ζητούσαν να διεξαχθεί νέα δίκη, ενώ υποστηρικτές του φώναζαν: «Απελευθερώστε τον Χακαμάντα τώρα».

«Περίμενα αυτή την ημέρα 57 χρόνια και έφτασε», δήλωσε η Χιντέκο, αδελφή του Ι.Χακαμάντα.

Ο Ιάπωνας αυτός έχει περάσει περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες στην πτέρυγα των μελλοθάνατων, μετά την καταδίκη του, το 1968, στην εσχάτη των ποινών, για μια τετραπλή δολοφονία: του αφεντικού του και τριών μελών της οικογένειάς του.

Ο Ι.Χακαμάντα ομολόγησε το έγκλημα, έπειτα από εβδομάδες ανακρίσεων, όμως αργότερα ανακάλεσε. Έκτοτε δεν σταμάτησε να δηλώνει αθώος.

Ο πρώην μποξέρ αφέθηκε ελεύθερος το 2014, αφού δικαστήριο δέχθηκε ότι υπήρχαν αμφιβολίες για την ενοχή του, βασιζόμενο σε τεστ DNA, που έγιναν στα ρούχα του, βασικό στοιχείο της κατηγορούσας Αρχής, και δέχθηκε να δικαστεί εκ νέου.

Το 2018 όμως, έπειτα από έφεση που άσκησε η Εισαγγελία, το Ανώτερο Δικαστήριο του Τόκιο αμφισβήτησε την εγκυρότητα των τεστ DNA και ακύρωσε την απόφαση του 2014.

Στα τέλη του 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας ακύρωσε απόφαση, που απαγόρευε στον Ι.Χακαμάντα να δικαστεί εκ νέου, ένα νέο, το οποίο η αδελφή του είχε χαρακτηρίσει «δώρο» Χριστουγέννων. Οι συγγενείς του τονίζουν τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ι.Χακαμάντα έπειτα από τέσσερις δεκαετίες σε ένα κελί, όπου κάθε ημέρα περίμενε την εκτέλεσή του δι’ απαγχονισμού.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα αιτήματα για επανεξέταση διάφορων υποθέσεων στην Ιαπωνία, εξαιτίας των αλλαγών που έγιναν στο δικαστικό σύστημα.

Η Ιαπωνία, μαζί με τις ΗΠΑ, είναι μία από τις τελευταίες βιομηχανικές και δημοκρατικές χώρες που επιβάλλουν τη θανατική ποινή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ