Σε «επίπεδα ρεκόρ» οι επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων παγκοσμίως

VK Magazine VK Magazine30/06/2023

Οι επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων διατηρήθηκαν σε «επίπεδα ρεκόρ» το 2022, τονίζει σε έκθεσή της, που δίνει στη δημοσιότητα η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων («ΔΣΣΕ»), επικρίνοντας ειδικά τη Γαλλία για τον βίαιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων.

Αφότου άρχισε να συντάσσεται η συγκεκριμένη ετήσια έκθεση, το 2014, «οι επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων δεν έπαψαν να αυξάνονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου», στηλιτεύει η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση του πλανήτη.

Μεταξύ του Απριλίου του 2022 και του Μαρτίου του 2023, το 87% των 149 χωρών που μελετήθηκαν, παραβίασε το δικαίωμα στην απεργία, το 79% παραβίασε το δικαίωμα διαπραγμάτευσης για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας και το 77% απαγόρευσε σε εργαζομένους να ιδρύσουν ή να ενταχθούν σε συνδικάτο, όπως υπογραμμίζει η «ΔΣΣΕ».

Οι αριθμοί είναι από παρόμοιοι έως ταυτόσημοι με εκείνους που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη χρονιά και είχαν ήδη χαρακτηριστεί «ιστορικοί», αφού αντανακλούσαν «επίπεδα ρεκόρ» παραβιάσεων που καταγγέλλουν τα συνδικάτα.

Στη Γαλλία, οι διαδηλώσεις στην αρχή της χρονιάς εναντίον της θέσπισης του ορίου ηλικίας 64 ετών για τη συνταξιοδότηση οδήγησαν σε «ξυλοδαρμούς από την αστυνομία, συλλήψεις αδιακρίτως και επιθέσεις με δακρυγόνα», τονίζει η «ΔΣΣΕ», σύμφωνα με την οποία σε αυτήν τη χώρα της Ευρώπης διαπράχθηκαν «επανειλημμένες» παραβιάσεις δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Συνομοσπονδία εκφράζει, επίσης ανησυχία για την κατάσταση στον Ισημερινό και στην Τυνησία, που εντάχθηκαν στον ετήσιο κατάλογο των «δέκα χειρότερων χωρών για τους εργαζομένους».

Σε παγκόσμια κλίμακα δολοφονήθηκαν 19 συνδικαλιστές την περίοδο 2022-2023, οι 15 στην Κολομβία, έναντι 17 την αμέσως προηγούμενη ετήσια περίοδο.

Πέρα από τις κρατικές αρχές, η «ΔΣΣΕ» κατονομάζει και καταγγέλλει κάθε χρόνο σειρά μεγάλων επιχειρήσεων (ή τοπικών θυγατρικών τους) που «παραβίασαν δικαιώματα των εργαζομένων, συνδέθηκαν με παραβιάσεις δικαιωμάτων ή δεν άσκησαν την επιρροή τους για να αποκατασταθούν».

Το 2023, ανάμεσά τους φιγουράρουν η «Amazon» (ΗΠΑ), η «Apple» (η θυγατρική της, στην Αυστραλία), η «Deliveroo» (Ολλανδία), η «Ikea» (η θυγατρική της στην Πολωνία), η «Ryanair» (Ισπανία), η «Starbucks» (ΗΠΑ), καθώς και η «Uber» (Ολλανδία).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ