Μεξικό: Αφέθηκαν ελεύθεροι οι 16 υπάλληλοι της αστυνομίας που είχαν απαχθεί

VK Magazine VK Magazine01/07/2023

Ελεύθεροι αφέθηκαν χθες, Παρασκευή, οι 16 διοικητικοί υπάλληλοι της αστυνομίας στο Μεξικό, πους είχαν πέσει θύματα απαγωγής την περασμένη Τρίτη, στην πολιτεία Τσιάπας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της, Ρουτίγιο Εσκαντόν, στο Twitter.

Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν απευθείας τη συνάντηση των διασωθέντων με τις οικογένειές τους.

Στο Twitter, ο κυβερνήτης ευχαρίστησε και τον «πρόεδρο (Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ), τον μεξικανικό στρατό, τους πεζοναύτες, την εθνοφρουρά, τους εισαγγελείς και την αστυνομία της πολιτείας για τη συνεργασία τους», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πώς αφέθηκαν ελεύθεροι οι 16 όμηροι.

Περίπου χίλια μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης αναζητούσαν από την Τετάρτη τους ομήρους, οι οποίοι έπεσαν θύματα απαγωγής στην κοινότητα Οκοσοκοάουτλα ενώ επέστρεφαν με λεωφορείο από τη δουλειά τους.

Οι 17 γυναίκες που επέβαιναν στο ίδιο λεωφορείο, είχαν αφεθεί ελεύθερες από τους απαγωγείς.

Βίντεο στα οποία εικονίζονται όμηροι, μεταδόθηκαν από μεξικανικά ΜΜΕ. Σε ένα από αυτά, όμηρος λέει πως είναι όλοι «πολύ καλά» στην υγεία τους και ότι οι απαγωγείς απαιτούν την παραίτηση ή την αποπομπή τριών αξιωματικών της αστυνομίας της Τσιάπας, τους οποίους κατηγόρησαν ότι κράτησαν όμηρο μία γυναίκα στο πλαίσιο συμφωνίας που έκαναν μυστικά με άλλη ένοπλη οργάνωση.

Σε απάντηση, ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ πρότεινε την Πέμπτη να ξεκινήσει έρευνα για τους αξιωματικούς αυτούς, με την προϋπόθεση ότι οι απαγωγείς θα άφηναν ελεύθερους τους ομήρους.

«Η πολιτεία και εμείς (η ομοσπονδιακή κυβέρνηση) θα ερευνήσουμε τη συμπεριφορά των τριών αξιωματούχων που κατηγορούνται ότι ήταν συνεργοί» ένοπλης οργάνωσης, επεσήμανε ο A.M.Λόπες Ομπραδόρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και οπλισμένους κακοποιούς έχουν πολλαπλασιαστεί τελευταία στην Οκοσοκοάουτλα, οδό διακίνησης ναρκωτικών και διέλευσης μεταναστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ