Αιθιοπία: Μεγάλη αύξηση της πείνας στην περιφέρεια Τιγκράι

VK Magazine VK Magazine05/07/2023

Ο αριθμός των ανθρώπων που υφίστανται ακραίο υποσιτισμό στην περιφέρεια Τιγκράι, περιοχή ρημαγμένη από διετή πόλεμο στη Βόρεια Αιθιοπία, έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό, το τελευταίο διάστημα και η κατάσταση επαπειλείται να επιδεινωθεί περαιτέρω, όπως προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Σε έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, η «OCHA» («Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών») υπολόγισε πως κάπου 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια στη Βόρεια Αιθιοπία, χωρίς καν να λογαριάζονται οι εκατομμύρια επιπλέον πολίτες της χώρας, που πλήττονται από την ξηρασία, σε νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές της.

Συμφωνία που υπέγραψαν τον Νοέμβριο του 2022, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι Τιγραίοι αντάρτες, τερμάτισε δυο χρόνια πολέμου, επιτρέποντας να αρχίσει να φθάνει, με βραδύ ρυθμό, ανθρωπιστική βοήθεια· όμως στην περιοχή καταγράφεται «μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων» ασθενών με επιπλοκές του ακραίου υποσιτισμού.

Τον Απρίλιο του 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, «οι εισαγωγές» σε νοσοκομεία εξαιτίας «ακραίου υποσιτισμού» αυξήθηκαν «κατά 196% στην Τιγκράι», όπως ανέφερε η «OCHA», επισημαίνοντας ωστόσο πως ο αριθμός αυτός μπορεί «εν μέρει να εξηγείται από τη βελτίωση της πρόσβασης σε δομές υγείας».

Σε όλη τη χώρα, η «OCHA» κατέγραψε αύξηση 15% των εισαγωγών ασθενών εξαιτίας «ακραίου υποσιτισμού» από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Ειδικά στην Τιγκράι, η υπηρεσία του ΟΗΕ φοβάται επιδείνωση «της διατροφικής ανασφάλειας για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού» μετά την απόφαση να διακοπούν «οι διανομές τροφίμων» εξαιτίας της «εκτροπής» της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα («ΠΕΠ») των Ηνωμένων Εθνών και η «USAID», η αμερικανική υπηρεσία για τη διεθνή ανάπτυξη, διέκοψαν τον Ιούνιο τη βοήθεια που διένειμαν στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, καταγγέλλοντας πως μεγάλο μέρος των τροφίμων «εκτρέπεται», με άλλα λόγια υπεξαιρείται, δεν φθάνει σε αυτούς που τα χρειάζονται.

«Η προσωρινή παύση της επισιτιστικής βοήθειας» στην Τιγκράι έχει «αρνητικές επιπτώσεις στα ήδη υψηλά ποσοστά υποσιτισμού», διαπιστώνει η «OCHA».

Οι περίπου έξι εκατ. κάτοικοι της Τιγκράι υφίστανται ελλείψεις τροφίμων για πάνω από δυο χρόνια. Τον περασμένο μήνα, πολίτες της περιοχής μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν να θρέψουν τις οικογένειές τους, εξηγώντας πως μετά βίας καταφέρνουν να εξασφαλίσουν ένα γεύμα κάθε 24 ως 48 ώρες.

Κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης στην περιοχή, ερευνητές του ΟΗΕ είχαν κατηγορήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αιθιοπίας πως επέβαλε εσκεμμένα πείνα στους κατοίκους της περιοχής, πως είχε προχωρήσει σε αποκλεισμό. Μη κυβερνητικές οργανώσεις αναφέρονταν σε συνθήκες λιμού.

Η Αντίς Αμπέμπα το είχε διαψεύσει, κατηγορώντας την ηγεσία των ανταρτών στην Τιγκράι πως προχωρούσε στην επίταξη της επισιτιστικής βοήθειας για το πολεμικό της εγχείρημα.

Προσωρινή παύση των εχθροπραξιών από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 2022 επέτρεψε κάποια εμπορεύματα να φθάσουν στην περιοχή, προτού η βία κλιμακωθεί ξανά. Τα όπλα εντέλει σίγησαν τον Νοέμβριο.

Κάπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 16% των 120 εκατ. πολιτών της Αιθιοπίας, εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια, υπολόγιζε τον Μάιο η «OCHA».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ