1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Καρπάθου: Η φιλοξενία είναι κάτι που το γεύεσαι

VK Magazine VK Magazine04/09/2023

Στο χωριό Μενετές, περίπου 8 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Καρπάθου -τα Πηγάδια- κοντά στην Παναγία του Βράχου, που δεσπόζει στην περιοχή, στον φούρνο του Γεραπετρίτη, η ομάδα βρίσκεται υπ’ατμόν.

Περίπου οκτώ άτομα πλάθουν τη ζύμη για τα ψιλοκούλουρα, αφοσιωμένοι και με ρυθμό. Υπάρχουν ακόμη προϊόντα που δεν μπορούν, παρά να είναι χειροποίητα. Γλυκά και ψωμιά της Καρπάθου ετοιμάζονται για να παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, που διοργάνωσε ο Δήμος.

Η κυρία Κούλα, η ψυχή του φούρνου, δουλεύει ασταμάτητα και αφήνει στην κόρη της, την Μαριάννα να κάνει την ξενάγηση. Η Μαριάννα εξηγεί πως το ψιλοκούλουρο που ετοιμάζεται, είναι ένα είδος αρτοσκευάσματος, που προσφέρεται στις χαρές, δηλαδή κυρίως σε γάμους και βαφτίσεις. Έχει όμως γενικά πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση το καλοκαίρι και η παραγωγή υπολογίζεται περίπου στα 300 τεμάχια την ημέρα.

Επειδή υπάρχει ζήτηση, τα γλυκά «χάνουν» την εποχικότητά τους. Ποιος θα περίμενε ότι μπορεί να βρει για παράδειγμα, κουραμπιέδες μες το καλοκαίρι; Κι όμως, οι κουραμπιέδες είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκό για την εποχή, επειδή όλοι όσοι έρχονται και ανοίγουν τα εξοχικά τους, θέλουν να το έχουν στο σπίτι τους για τον κόσμο που τους επισκέπτεται, όπως επισημαίνει η Μαριάννα Γεραπετρίτη. Και αυτή η εικόνα, κατά μια έννοια, περιγράφει το πώς οι Καρπάθιοι αντιλαμβάνονται την φιλοξενία.

Οι τουρίστες πηγαίνουν κι έρχονται, όπως τα κεράσματα. Λένε «καλημέρα» και άλλες λέξεις στα ελληνικά, γιατί οι περισσότεροι δεν επισκέπτονται την Κάρπαθο για πρώτη φορά. Είναι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν αγοράσει και σπίτια, που τα χρησιμοποιούν ως εξοχικές κατοικίες.

Ο τουρισμός στην Κάρπαθο, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, μετά τη Ρόδο, συνεχώς αναπτύσσεται. Όπως επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού της Καρπάθου, Μανώλης Παραγιός, το 2022 ήταν τουλάχιστον κατά 10% αυξημένος, σε σχέση με το 2019, που ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές για το νησί. Φέτος η χρονιά είναι εξίσου καλή.

«Η σεζόν άρχισε μέσα στον Απρίλιο ενώ ήδη από τον Ιούνιο οι πληρότητες αγγίζουν το 90% και αναμένεται να κλείσει με υψηλές πληρότητες περίπου προς τα μέσα του Οκτώβρη. Ήδη μετρήσαμε περισσότερες από 85.000 αεροπορικές αφίξεις, ενώ υπάρχει τεράστια αναβάθμιση στην ακτοπλοϊκή σύνδεση. Οι τουρίστες από το εξωτερικό είναι στην πλειονότητά τους Ιταλοί (σε ποσοστό περίπου 30%) και οι υπόλοιποι Σκανδιναβοί, Ολλανδοί, Γερμανοί και Αυστριακοί. Αυτοί έρχονται με πτήσεις τσάρτερ, ενώ το νησί συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα, τη Ρόδο και την Κρήτη», σημειώνει ο ίδιος.

Μέσα από στοχευμένες δράσεις για την ανάδειξη και προβολή του νησιού, ο Δήμος εντάσσει και την δημιουργία μιας αποτύπωσης της γαστρονομικής ταυτότητας του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο φέτος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά την 1η Σεπτεμβρίου, το Γαστρονομικό Φεστιβάλ της Καρπάθου, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωάννη Νισύριου, όπου οι επαγγελματίες είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τα προϊόντα τους και συγχρόνως οι επισκέπτες να δοκιμάσουν γεύσεις από την καρπάθικη κουζίνα.

Η κόρη της κυρίας Σοφίας Πρωτοψάλτη, η Άννα, είναι μια νέα γυναίκα, που μαζί με τη μητέρα της φτιάχνουν επιτόπου παραδοσιακά γλυκά, στο ζαχαροπλαστείο τους, στην Αρκάσα. Οι επισκέπτες τις βλέπουν «εν δράσει» να παρασκευάζουν γαλατένια κουλούρια, πιτιά, καρπάθικο μπακλαβά, μυζηθρόπητες, αμυγδαλωτά και πολλά ακόμη καλούδια. Είναι παραδοσιακά γλυκά, που τα βρίσκεις στα καρπάθικα σπίτια, όμως ο κόσμος που έρχεται στο νησί, θέλει κι εκείνος να τα γευτεί και να γίνει μέρος αυτού του τόπου, έστω για λίγο.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που επενδύουν και στο κρασί, όπως η Δώρα Διακονή μαζί με τον σύζυγό της, Στέλιο Μοτάκη, που δημιούργησαν ένα οικογενειακό οινοποιείο -το μοναδικό στο νησί- με ιδιόκτητους αμπελώνες έκτασης 80.000 τετραγωνικών μέτρων.

«Η Κάρπαθος έχει δημιουργήσει μία τάση, που συνδυάζει παράδοση και φυσική ομορφιά. Ένα από τα στολίδια της είναι η Όλυμπος, ένα χωριό, που μοιάζει σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. Οι πανέμορφες παραλίες, η γαστρονομία αλλά κυρίως η φιλοξενία των ανθρώπων της, κάνουν το νησί μας να ξεχωρίζει», επισημαίνει ο Μ.Παραγιός και προσθέτει:

«Υπάρχει μεγάλη δυναμική για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού και αυτό φαίνεται στον τρόπο με τον οποίο επενδύουν οι νέοι άνθρωποι αλλά και στη σημασία που δίνεται στην εκπαίδευση. Γι’ αυτό και μέσα από εκδηλώσεις, όπως αυτή του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, παίρνουν μια “γεύση” κυριολεκτικά και μεταφορικά, οι επισκέπτες από το τι σημαίνει Κάρπαθος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ