Ιαπωνία: Ψαράδες προσφεύγουν κατά του κράτους για την απόρριψη στον ωκεανό του νερού από τη Φουκουσίμα

VK Magazine VK Magazine04/09/2023

Περίπου 100 ψαράδες και κάτοικοι του Νομού της Φουκουσίμα (βορειοανατολική Ιαπωνία) θα καταθέσουν αυτήν την εβδομάδα προσφυγή σε βάρος του ιαπωνικού κράτους επιχειρώντας να το κάνουν να σταματήσει την απόρριψη στη θάλασσα του νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, Νταϊίτσι.

Η προσφυγή τους θα κατατεθεί την Παρασκευή στο πρωτοδικείο της Φουκουσίμα, όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Σουζίε Τάνζι, μέλος της συλλογικότητας, που προχωρεί στην εν λόγω προσφυγή.

«Η κυβέρνηση δεν τήρησε την υπόσχεσή της να λάβει τη σύμφωνη γνώμη των ψαράδων πριν αποφασίσει για την απόρριψη. Είναι μια κακή πολιτική, επειδή αψηφά την αντίθεση, όχι μόνο του συνεταιρισμού των ψαράδων της Φουκουσίμα, αλλά και συνεταιρισμών σε όλη τη χώρα. Η απόρριψη στον ωκεανό δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή, επειδή επιδεινώνει τα βάσανα των θυμάτων του πυρηνικού ατυχήματος (της Φουκουσίμα το 2011, έπειτα από ένα γιγάντιο τσουνάμι)», δήλωσε η ίδια.

Πολλοί Ιάπωνες ψαράδες εκφράζουν φόβους ότι θα υποστούν συνέπειες για την απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό, του νερού της Φουκουσίμα, που προέρχεται από όμβρια ύδατα, υπόγεια ύδατα και ύδατα που ήταν απαραίτητα για την ψύξη των αντιδραστήρων της, που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές, το 2011.

Οι φόβοι τους έχουν ήδη επαληθευθεί: αφότου άρχισε η απόρριψη των υδάτων, στα τέλη Αυγούστου, η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ διέκοψαν όλες τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλάσσιων προϊόντων, την ώρα που αυτές οι δύο αγορές αντιπροσώπευαν μαζί το 42% των εξαγωγών του ιαπωνικού τομέα κατά το 2022.

Το Τόκιο ζήτησε από την Κίνα να άρει αυτούς τους εμπορικούς περιορισμούς, με το επιχείρημα πως η απόρριψη του νερού στη θάλασσα είχε εγκριθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας («IAEA») και πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε η διαδικασία να μην θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Το νερό της Φουκουσίμα έχει καθαριστεί από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, με εξαίρεση πάντως το τρίτιο, που δεν είναι βλαβερό παρά σε υψηλές συγκεντρώσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αυτό το νερό με τρίτιο αραιώνεται στη συνέχεια με θαλασσινό νερό πριν απορριφθεί στον ωκεανό, ώστε το επίπεδο της ραδιενέργειάς του να μην υπερβαίνει το στόχο των 1.500 μπεκερέλ/λίτρο: το επίπεδο αυτό είναι 40 φορές κατώτερο των ιαπωνικών προδιαγραφών γι’αυτού του είδους τις επιχειρήσεις απόρριψης υδάτων στη θάλασσα, οι οποίες είναι εξάλλου συνηθισμένες στην πυρηνική βιομηχανία, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συνολικά η Ιαπωνία υπολογίζει να απορρίψει στη θάλασσα πάνω από 1,3 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού με τρίτιο από τη Φουκουσίμα και θα το πράξει πολύ σταδιακά -μέχρι τις αρχές των χρόνων του 2050-, σύμφωνα με το σημερινό χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ