Στην Γερμανία θα γίνεται η εκπαίδευση των ιμάμηδων που εργάζονται στα τζαμιά της χώρας

VK Magazine VK Magazine15/12/2023

Στην Γερμανία και όχι στην Τουρκία θα εκπαιδεύονται στο εξής οι ιμάμηδες, που εργάζονται σε γερμανικά τζαμιά, έπειτα από σχετική συμφωνία του Oμοσπονδιακού Yπουργείου Εσωτερικών, με την τουρκική θρησκευτική Aρχή «Diyanet» και την Τουρκο-ισλαμική Ένωση Γερμανίας «DITIB».

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, η συμφωνία αποτελεί ορόσημο και θα συμβάλει στην καλύτερη ενσωμάτωση των μουσουλμάνων, στη Γερμανία.

Περί τους 109 νέους ιμάμηδες θα εκπαιδεύονται κάθε χρόνο από την «DITIB», στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, με στόχο σταδιακά να αντικαταστήσουν τους ιμάμηδες, οι οποίοι είναι κρατικοί υπάλληλοι της Τουρκίας και λαμβάνουν οδηγίες από την Άγκυρα.

«Χρειαζόμαστε κληρικούς, οι οποίοι θα μιλούν τη γλώσσα μας, θα γνωρίζουν την πατρίδα μας και θα εκπροσωπούν της αξίες μας», πρόσθεσε η Ν.Φέζερ.

Η «DITIB» πάντως, η οποία είναι η μεγαλύτερη ισλαμική ένωση της Γερμανίας, με περίπου 900 τζαμιά σε όλη τη χώρα, έχει επανειλημμένα προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση για τη δράση της, όπως συνέβη και πρόσφατα, με την ομιλία μέλους της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, σε τζαμί της Κολωνίας.

Η γερμανική κυβέρνηση ζητά εδώ και χρόνια από την «DITIB» να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις του τρόπου λειτουργίας της, ενώ η εκπαίδευση των ιμάμηδων, στη Γερμανία, αποτελούσε πάγιο αίτημα του Βερολίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ