Η ανοιχτή αγκαλιά του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών στον Πειραιά

VK Magazine VK Magazine22/01/2024

Την ασφαλή διαμονή σε γυναίκες θύματα βίας και στα παιδιά τους παρέχει ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών που λειτουργεί στον Δήμο Πειραιά, ένας χώρος που προσφέρει ψυχοκοινωνική και άλλη στήριξη στις γυναίκες αυτές, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από μια τέτοια τραυματική εμπειρία.

Ο ξενώνας, ο οποίος στελεχώνεται από έμπειρο επιστημονικό (ψυχολόγο, κοινωνική Λειτουργό) και διοικητικό προσωπικό, αποτελεί ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, σε έναν αξιοπρεπή χώρο, ο οποίος διαθέτει κουζίνα, πλυντήρια, μπάνια, τηλεοράσεις ακόμα και κονσόλες παιχνιδιών για τα παιδιά.

Ο Νίκος Πλατανησιώτης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Διευθυντής στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά, στην οποία ανήκει ο ξενώνας, ανέφερε χαρακτηριστικά για το έργο του ξενώνα:

«Ο ξενώνας ξεκίνησε τη λειτουργία του εδώ στον Πειραιά, το 2003. Συνολικά έχουμε φιλοξενήσει περισσότερες από 250 γυναίκες και περίπου 100 παιδιά, ενώ αυτή τη στιγμή στον ξενώνα μας, φιλοξενούνται πέντε γυναίκες και τρία ανήλικα παιδιά. Ο ξενώνας προσφέρει φιλοξενία, τροφή, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, φύλαξη σε 24ωρη βάση, ενώ σε αυτά προστίθεται και η προσπάθεια κοινωνικοποίησης και επανένταξης αυτών των γυναικών μέσω των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών που διαθέτει ο ξενώνας».

Σχετικά με τις περιπτώσεις γυναικών που φτάνουν στον ξενώνα, ο ίδιος εξηγεί:

«Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για αλλοδαπές γυναίκες και γυναίκες από ανατολικές χώρες, οι οποίες έχουν κακοποιηθεί από τους Έλληνες συζύγους τους ή συντρόφους τους αλλά και μετανάστριες, που έχουν υποστεί κακοποίηση. Εδώ, στον Πειραιά, σε ό,τι αφορά τον ελληνικό πληθυσμό δεν συναντάμε περιπτώσεις που αιτούνται φιλοξενίας στον χώρο, πρόκειται κυρίως για αλλοδαπές γυναίκες που έρχονται από κακοποιητικό περιβάλλον.

»Υπάρχουν τα χρονικά όρια παραμονής που προβλέπει ο νόμος, αλλά αυτά μπορούν ν’ αλλάξουν ανάλογα με την περίπτωση, αφού για παράδειγμα, μια γυναίκα με τρία ανήλικα παιδιά θα μείνει παραπάνω χρονικό διάστημα από αυτό που προβλέπεται.

»Δεν μπορεί, δηλαδή η γυναίκα αυτή να μείνει στο δρόμο, εκεί μπαίνει και το κοινωνικό αλλά και το ανθρώπινο στοιχείο. Εκεί, ωστόσο θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και από το επιστημονικό προσωπικό, ώστε αυτά τα περιστατικά να μην ασυλοποιηθούν και να μπορέσουν να επανενταχθούν στην κοινωνία».

Σε αυτό το ζήτημα ο Ν.Πλατανησιώτης τόνισε επίσης, πως:

«Εδώ πρέπει να πούμε ότι χρειαζόμαστε επιπλέον προγράμματα γι΄αυτή την επανένταξη, καθώς, για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ιδιαίτερα πολλά επιδοτούμενα προγράμματα εργασίας. Νομίζω λοιπόν ότι το επόμενο βήμα του ελληνικού κράτους σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν η επανένταξη στην κοινωνία μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων, ώστε οι γυναίκες αυτές να μπορούν να μπουν μέσα στην εργασία, να μπορέσουν να νοικιάσουν ένα σπίτι και να έχουν την οικονομική τους ανεξαρτησία.

»Υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές που μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα, να γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολύ αξιόλογοι χώροι, όπως ο δικός μας αλλά και της Αθήνας.

»Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δέχονται την κακοποίηση. Σε κάθε περίπτωση που βιώσουν τέτοιο περιστατικό, να επικοινωνήσουν και να γνωρίζουν ότι θα βρουν μια ζεστή αγκαλιά, να ξεφύγουν από την κακοποίηση και ουσιαστικά να μπορέσουν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον για εκείνες και τα παιδιά τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ