Πάρκα για την προστασία των χιλιάδων ελαφιών της Ρόδου

VK Magazine VK Magazine22/01/2024

Πάρκα για την προστασία των ελαφιών της Ρόδου, τα οποία σύμφωνα με καταγραφή που έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανέρχονται σε 6.284, πρόκειται να γίνουν στο νησί.

«Θα δημιουργηθούν πέντε πάρκα φιλοξενίας ελαφιών στη Ρόδο, σύμφωνα με κοινή απόφαση που πήραν το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου ώστε να προστατευτεί ο πληθυσμός των ζώων και να διασωθεί ο πρωτογενής τομέας από τις ζημιές που αυτά προκαλούν» επισημαίνει με δηλώσεις του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Οι περιοχές, στις οποίες θα χωροθετηθούν τα πάρκα, θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα περιλαμβάνουν εκτάσεις στην περιοχή του Φράγματος Γαδουρά, στη Νότια Ρόδο, σε Ψίνθο ή Απόλλωνα και σε άλλες τοποθεσίες.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως, ότι ενώ η  μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανεβάζει τον αριθμό των ελαφιών στο νησί σε 6.284,  οι εκτιμήσεις των ντόπιων είναι, πως το πραγματικό νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο ίσως και υπερδιπλάσιο.

Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα τόνισε τα εξής:

«Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, γιατί εγκαταλείπονται οι περιοχές και ο κόσμος δεν θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα πια. Δεν βγαίνει με τις ζημιές, είναι τεράστιες και οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται μέχρι τώρα.

»Συμφωνήσαμε στη δημιουργία πέντε πάρκων στο νησί, προκειμένου να βρίσκονται σε αυτά, τα ελάφια, να σιτίζονται να ποτίζονται, να είναι επισκέψιμα φιλικά στο περιβάλλον, προσφέροντας θέσεις εργασίας, όπως αρμόζει, οικολογικά ώστε απρόσκοπτα να συνεχίζεται η ζωή των ελαφιών, αυτού του εμβληματικού ζώου της Ρόδου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ