Εκπαίδευση πρώτων βοηθειών στους πρόσφυγες της Δομής Σχιστού

VK Magazine VK Magazine18/02/2024

Με Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (Κάρπα) σε μωρά και ενήλικες, αντιμετώπιση ελαφρών τραυματισμών και εκπαίδευση στις βασικές πρώτες βοήθειες και την σωματική υγιεινή ολοκληρώθηκε η πρώτη εκπαίδευση των προσφύγων που φιλοξενούνται στην Δομή του Σχιστού, στη θεματική ενότητα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Πολύτιμη υπήρξε η συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τους «Γιατρούς του Κόσμου» («Medicines du Monde-GR»), που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στο πλαίσιο του πρώτου ευρωπαϊκού προγράμματος εκπαίδευσης προσφύγων στις έκτακτες ανάγκες υγείας.

Η Δομή του Σχιστού, όπου διαβιούν οι περισσότεροι ευάλωτοι στη χώρα, διαθέτει πλέον 37 εκπαιδευμένους πρόσφυγες (19 γυναίκες, 17 άνδρες και 3 εξαιρετικά ευάλωτους) που είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να συμβάλουν στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Η εκπαίδευση των προσφύγων στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην προστασία της υγείας της κοινότητας αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο ένταξης και διευκολύνει την ομαλή μετάβαση στην ένταξη σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί το πρώτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον τομέα της προστασίας της ζωής.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ