Άγγελος Μουμτζής: Μετεωρολόγος… ετών 18 προβλέπει τον καιρό για τους αγρότες

Σίγουρα δεν είναι κάτι σπάνιο το να εμφανίζεται κατά καιρούς ένας καλός μετεωρολόγος, που κάνει έγκυρες προγνώσεις και εμπνέει εμπιστοσύνη και σεβασμό. Όταν, όμως ένας τέτοιου είδους μετεωρολόγος είναι μόλις 18 ετών και έχει ήδη το δικό του κοινό, που τον ακολουθεί καθημερινά, τότε, ναι, πρόκειται για έναν σπάνιο άνθρωπο. Ακριβώς όπως είναι ο Άγγελος Μουμτζής με καταγωγή από τα Γιαννιτσά, που το πάθος του για τη συγκεκριμένη επιστήμη τον κάνει να μένει πολλές νύχτες ξάγρυπνος προκειμένου να προβλέψει με ακρίβεια τα καιρικά φαινόμενα της επόμενης ημέρας.

Μάλιστα, ο ίδιος αποτελεί πλέον τον επίσημο μετεωρολόγο των αγροτών, καθώς μέσα από την προσωπική του σελίδα «Καιρός στην Ελλάδα» στο Facebook, τον συμβουλεύονται καθημερινά πριν φροντίσουν τις καλλιέργειές τους και εκτελέσουν τις διάφορες γεωργικές εργασίες.

«Στο μέλλον ο στόχος μου είναι να γίνω ένας σπουδαίος μετεωρολόγος» αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας. Και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το όνειρό του θα πραγματοποιηθεί. Αναμφισβήτητα!

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Είστε ακόμη μαθητής Λυκείου. Πώς ξεκίνησε το πάθος σας για την μετεωρολογία και μέχρι πού έχετε φιλοδοξία να φτάσετε, εξασκώντας το;

Φέτος είναι η τελευταία μου χρονιά στο Λύκειο. Το πάθος μου για τη μετεωρολογία ξεκίνησε από την ηλικία των 8 ετών, βλέποντας ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αστραπές, βροντές και άλλα καιρικά φαινόμενα. Στο μέλλον ο στόχος μου είναι να ακολουθήσω σπουδές πάνω στην μετεωρολογία και να γίνω ένας σπουδαίος μετεωρολόγος.

Καθημερινά κάνετε πρόγνωση του καιρού για να βοηθήσετε τους αγρότες στις καλλιέργειες και τις εργασίες τους. Με ποιον τρόπο καθιερώθηκε αυτή η συνεργασία;

Η συνεργασία μου με τους αγρότες άρχισε από τη στιγμή που δημιούργησα την ομάδα μου στο Facebook και άρχισα να δημοσιεύω προγνώσεις με προγνωστικά δεδομένα, που τους βοηθούν στις αγροτικές τους εργασίες.

Πείτε μας κάποιες από τις χαρακτηριστικές κουβέντες που ανταλλάσσετε μαζί τους. Πώς καταφέρατε να τους κάνετε να σας εμπιστευτούν;

Μια από τις χαρακτηριστικές κουβέντες που ανταλλάσσω με το κοινό μου είναι το αν και πότε μπορούν να κάνουν τις αγροτικές τους εργασίες. Είναι πολύ απλό. Η εμπιστοσύνη τους προς εμένα χτίστηκε με το νοιάξιμο προς τους άλλους και την αφοσίωσή μου σε αυτό που κάνω. Έτσι αναδιπλασιάστηκε το γεγονός, ότι πέφτω μέσα στις προγνώσεις μου.

Ήταν αυτοί που σας προέτρεψαν να έρθετε σε επικοινωνία με τους μετεωρολόγους του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕΠΕ) του ΕΛΓΑ (Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων); Πώς σας αντιμετώπισαν εκεί;

Την πρωτοβουλία την πήρα μόνος μου, για να έρθω σε επικοινωνία με το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών (Κ.Ε.Π.Ε.) του ΕΛΓΑ, αλλά και με τη βοήθεια κάποιων φίλων μου αγροτών. Με αντιμετώπισαν με τον καλύτερο τρόπο και μου έδωσαν τα συγχαρητήριά τους για τις έγκυρες προγνώσεις μου.

Η σελίδα σας στο Facebook «Καιρός στην Ελλάδα» αριθμεί ήδη 10.000 μέλη. Τι χρειάζεται για να κάνετε σωστή πρόγνωση και να την ενημερώνετε;

Τη σελίδα μου στο Facebook «Καιρός στην Ελλάδα», την ενημερώνω καθημερινά. Για να γίνει μια σωστή πρόγνωση, πρέπει να πάρω έγκυρες πληροφορίες μέσα από τα προγνωστικά μοντέλα και να κάνω αναλύσεις πάνω σε αυτά, για να βγει μια καλή πρόγνωση.

Έχει τύχει μέχρι στιγμής να πέσετε έξω στις προβλέψεις σας για τον καιρό;

Στο παρελθόν έχει τύχει να πέσω έξω στις προβλέψεις μου για τον καιρό, διότι δεν είχα έγκυρες πληροφορίες από τα προγνωστικά μοντέλα.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις των φίλων και της οικογένειάς σας για την ενασχόλησή σας αυτή;

Οι φίλοι μου και η οικογένειά μου με παροτρύνουν να συνεχίσω και να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα, γιατί αγαπάω αυτό που κάνω και έχω ταλέντο σε αυτόν τον τομέα.

Είναι όντως το όνειρό σας να λέτε μελλοντικά το δελτίο καιρού στην τηλεόραση, όπως έχετε δηλώσει; Ποιον από τους ήδη γνωστούς μετεωρολόγους θαυμάζετε;

Ναι, είχα δηλώσει ότι το όνειρό μου είναι, στο μέλλον, να λέω το δελτίο καιρού στην τηλεόραση. Ένας από τους ήδη γνωστούς μετεωρολόγους, τον οποίο θαυμάζω, είναι ο Σάκης Αρναούτογλου, διότι κάνει σωστές προγνώσεις καιρού.

Τι προβλέπετε για τις θερμοκρασίες και τη διαμόρφωση του καιρού για τη φετινή άνοιξη και το καλοκαίρι που ακολουθεί;

Η άνοιξη αναμένεται να κυλήσει με αρκετές παγωνιές, κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, κατά την περίοδο του Μαρτίου!! Από τα μέσα του Απρίλη και μετά, αναμένεται ο καιρός να γίνει καλύτερος φέρνοντας και θερμές αέριες μάζες, ιδιαίτερα το Μάιο. Δε θα λείψουν και οι βροχές, μέσα στην ανοιξιάτικη περίοδο, με ισχυρές βροχές /καταιγίδες στη χώρα μας.

Το φετινό καλοκαίρι θα κυλήσει θερμό, καθώς αναμένονται αρκετά θερμές αέριες μάζες να καλύψουν την Ελλάδα, από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο, κατά διαστήματα. Θα υπάρξουν ημέρες, όμως, όπου θα έχουμε αρκετά ισχυρά μπουρίνια στα ηπειρωτικά.

Βίκυ Καλοφωτιά

Βίκυ Καλοφωτιά

Η Βίκυ Καλοφωτιά είναι δημοσιογράφος και απόφοιτη του Προγράμματος Σπουδών Δημοσιογραφίας της Γερμανικής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Deutsche Journalisten Akademie, DJA) αναγνωρισμένη από την Κρατική Υπηρεσία Εξ’αποστάσεως Εκπαίδευσης (Zentralstelle für Fernunterricht, ZFU). Παράλληλα, είναι Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας του Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών του Ant1, καθώς και του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Διδακτική-Προγράμματα Σπουδών» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει εργαστεί σε ποικίλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράφοντας συνεντεύξεις και άρθρα με έμφαση σε θέματα κοινωνίας στο ελεύθερο και διεθνές ρεπορτάζ. Συγχρόνως υπήρξε και ραδιοφωνική παραγωγός παρουσιάζοντας δικές της εκπομπές με προσκεκλημένους εκπροσώπους του κοινωνικού, ιατρικού, πολιτιστικού και επιχειρηματικού κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός της είναι να ταξιδεύουν παντού μέσα από την πένα της και να καταγράφει με την κάμερα, ανθρώπινες ιστορίες, που εμπνέουν και κινητοποιούν. Ταυτόχρονα αναζητά πρωτότυπα θέματα από όλο τον κόσμο επιχειρώντας να δίνει βήμα σε αφανείς -και όχι μόνο- ήρωες της καθημερινότητας.

1 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *