Τα παιδιά της «Ηλιαχτίδας» είδαν την Κρήτη από ψηλά

Μια ανθρώπινη «αλυσίδα» ενώθηκε πριν από δύο Χριστούγεννα, με σκοπό να σχηματιστεί το χαμόγελο στα χείλη παιδιών που δίνουν μάχη με τις νεοπλασίες και είναι υπό τις προστατευτικές «φτερούγες» του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ηλιαχτίδα».

Με τη συνεργασία του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιώργου Ανδρουλάκη, του ιδιοκτήτη της Σχολής αεροπλοΐας «Κρητικός Αετός», Γιώργου Κελαράκη, της προέδρου της «Ηλιαχτίδας» Μαρίας Ευστρατίου-Δουμάνη, της ταμία του συλλόγου, Τάνιας Τζιράκη και του συζύγου της, δέκα παιδιά έκαναν πράξη το όνειρο τους να πετάξουν ατενίζοντας από ψηλά τον ουρανό της Κρήτης.

Οι άνθρωποι που λειτούργησαν ως μια «γροθιά» για να ζήσουν τα γενναία αυτά παιδιά την πιο συγκλονιστική εμπειρία τη ζωής τους περιγράφουν τη διαδρομή και τα συναισθήματα των μικρών «πιλότων».

Ρεπορτάζ: Βίκυ Καλοφωτιά

 

Γιώργος Ανδρουλάκης: «Δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε πραγματικούς μαχητές της ζωής»

Οι πτήσεις με τα παιδιά της «Ηλιαχτίδας» ήταν ιδιαίτερης σημασίας γιατί δεν εκπληρώθηκε μόνο το όνειρό τους να γνωρίσουν τις συγκινήσεις που μόνο μια πτήση μπορεί να σου χαρίσει αλλά ταυτόχρονα δόθηκε σε μας η ευκαιρία να γνωρίσουμε πραγματικούς μαχητές της ζωής. Πολλές φορές η καθημερινότητα μας παρασύρει και νομίζουμε ότι έχουμε σημαντικά προβλήματα και μόνο μια συνάντηση με ανθρώπους που έχουν πραγματικά υποφέρει, έχουν παλέψει για το πιο πολύτιμο αγαθό και έχουν καταφέρει να νικήσουν, μπορεί να μας δείξει τι έχει αξία στη ζωή μας και να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα.

«Με εξέπληξε ένα μικρό κορίτσι που μίλησε στον ασύρματο στον Αϊ-Βασίλη»

Δεν σας κρύβω ότι πριν πετάξουμε είχα λίγο άγχος μήπως τα παιδιά φοβηθούν ή νιώσουν κάποια αδιαθεσία όμως με διέψευσαν ευχάριστα. Τα παιδιά είναι πάντα απρόβλεπτα και με την αστείρευτη φαντασία τους πάντα σε εντυπωσιάζουν. Κατά την διάρκεια της πτήσης τα παιδιά ζητούσαν να πετάξουμε πάνω από το σπίτι τους για να χαιρετήσουν την γιαγιά ή την μαμά τους που ήταν στο σπίτι.

Εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθος των πραγμάτων που από ψηλά μοιάζουν να συρρικνώνονται και δεν είναι τόσο τρομερά όπως τα έχουν φανταστεί. Όλα τα παιδιά ευχήθηκαν στους ελεγκτές του Πύργου ελέγχου για τις γιορτές, ενώ μάλιστα ένα τους είπε και τα κάλαντα. Η αντίδραση που με εξέπληξε ήταν ένα μικρό κορίτσι που μίλησε στον ασύρματο στον Αϊ-Βασίλη, μιας και πετούσαμε ψηλά και θα μας άκουγε όπως είπε, για να του ζητήσει το Χριστουγεννιάτικο δώρο της.

«Ήταν μια πτήση συναισθηματικά φορτισμένη που δεν συγκρίνεται με καμία από όσες έχω πετάξει στο παρελθόν»

Είχα την τύχη να γνωρίσω και να έρθω κοντά με μια οικογένεια που στο παρελθόν αντιμετώπισε με επιτυχία προβλήματα υγείας του παιδιού της και μέσω αυτών έμαθα για το έργο που υλοποιεί καθημερινά η «Ηλιαχτίδα». Από τότε θεώρησα ότι έπρεπε κι εγώ να προσφέρω ό,τι μπορώ για να συνδράμω στην στήριξη του έργου τους. Έκτοτε μαζί με την ομάδα Ζεύς της Πολεμικής Αεροπορίας βρισκόμαστε δίπλα στα παιδιά με διάφορες δράσεις και σε αυτό το πλαίσιο μετά από πρόταση της κας Τζιράκη παλιότερα, αν θα μπορούσαμε να πάρουμε κάποια παιδιά σε μια πτήση, βρήκαμε την ευκαιρία εν μέσω του εορταστικού κλίματος των ημερών να την πραγματοποιήσουμε.

Ήταν μια πτήση ρουτίνας αλλά τόσο σημαντική και συναισθηματικά φορτισμένη που δεν μπορώ να την συγκρίνω με καμία από όσες έχω πετάξει στο παρελθόν. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω την συνδρομή της σχολής πιλότων «Κρητικός Αετός» και του ιδιοκτήτη της κου Κελαράκη προσωπικά, ο οποίος με μεγάλη χαρά προσέφερε το αεροπλάνο της σχολής για τις πτήσεις και πέταξε μάλιστα με κάποια παιδιά ο ίδιος.

«Είναι υποχρέωσή μας να τους παρέχουμε οτιδήποτε μπορεί να κάνει χαρούμενα αυτά τα παιδιά»

Νομίζω ότι όλοι θέλουν να συνεχιστούν αυτές οι πτήσεις που μας φέρνουν πιο κοντά και μας κάνουν όλους πιο δυνατούς και πιο συνειδητοποιημένους. Οτιδήποτε μπορεί να κάνει χαρούμενα αυτά τα παιδιά και να τους δώσει θάρρος και κίνητρο να συνεχίσουν την ζωή τους, αφήνοντας τα προβλήματα στο παρελθόν, είναι υποχρέωση μας να τους το παρέχουμε. Άλλωστε τι αξία μπορεί να έχει η ζωή μας αν χαθεί η ανθρωπιά;

Γιώργος Κελαράκης: «Ελπίδα μας να προσφέρουμε στα παιδιά τα φτερά της ελπίδας»

«Η ιδέα προσφοράς της εκπαιδευτικής πτήσης πάνω από τον Κρητικό ουρανό, υλοποιήθηκε από τον Γιώργο Ανδρουλάκη, πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου σε συνεννόηση με την Πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ηλιαχτίδα», Μαρία Ευστρατίου-Δουμάνη, πρόσφεραν στα παιδιά μια συγκλονιστική εμπειρία, κάνοντας πράξη το όνειρό τους να πετάξουν ψηλά. Η σχολή μας «Κρητικός Αετός» με χαρά παραχώρησε το εκπαιδευτικό της αεροσκάφος με την ελπίδα να προσφέρει στα παιδιά τα φτερά της ελπίδας! Βεβαίως και θα ανταποκριθούμε με χαρά σε οποιαδήποτε παρόμοια μελλοντική πρόσκληση, επειδή είμαστε πάντα θετικοί σε τέτοιου είδους εγχειρήματα.

«Η ευχή κάθε παιδιού πρέπει να είναι εντολή»

Ήταν Χριστούγεννα και τα Χριστούγεννα οι ευχές μπορούν να πραγματοποιηθούν!  Η ευχή κάθε παιδιού πρέπει να είναι εντολή, πόσο μάλλον όταν αυτό μάχεται κάθε μέρα με κάποια μορφή νεοπλασίας! Οι μικροί πιλότοι βίωσαν με μεγάλο ενθουσιασμό και χαρά αυτή την πρωτόγνωρη γι’αυτά εμπειρία! Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες εκείνης της ημέρας, έδωσαν τη δυνατότητα στα παιδιά να απολαύσουν πραγματικά την εκπαιδευτική πτήση τους που κάθε μια διαρκούσε περίπου 15 με 20 λεπτά.  Πολλά χαμόγελα  και ενθουσιασμός συνόδευσαν το εγχείρημά τους!

«Το να βοηθάς ανθρώπους να υπερβούν εαυτόν είναι η πιο δυνατή πρόκληση»

Το επάγγελμα του πιλότου είναι από μόνο του ένα επάγγελμα που δύσκολα γίνεται ρουτίνα! Ειδικότερα, η ενασχόληση με την εκπαίδευση, επειδή ακριβώς σε φέρνει σε επαφή με πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες, τις οποίες πρέπει να βρεις τον τρόπο να τις διαχειριστείς και να τους βοηθήσεις να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους, αλλά και να υπερβούν πολλές φορές εαυτόν, αποτελεί πάντα την πιο δυνατή  πρόκληση!

Τάνια Τζιράκη: «Θέλαμε την ίδια χαρά που είχε βιώσει και το δικό μας παιδί να την προσφέρουμε και σε άλλα παιδιά»

Η ιδέα γεννήθηκε από εμένα και τον σύζυγό μου, οι οποίοι είμαστε γονείς που έχουμε βιώσει τη νόσο του παιδιού μας και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι δίνει χαρά στα παιδιά. Η αφορμή όμως δόθηκε από τον πολύ καλό μας φίλο και συνάδελφο του συζύγου μου, Γιώργο Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι πολύ ευαισθητοποιημένος και στηρίζει την «Ηλιαχτίδα» και τα παιδιά, με όποιον τρόπο μπορεί. Πολύτιμη ήταν επίσης  και η στήριξη του Γιώργου Κελαράκη, ιδιοκτήτη της σχολής «Κρητικός Αετός».

Έτσι με την δράση αυτήν θέλαμε την ίδια χαρά, τον ενθουσιασμό και την εμπειρία που είχε βιώσει και το δικό μας παιδί να την προσφέρουμε και σε άλλα παιδιά που έχοντας περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο, με θεραπείες, εξετάσεις κτλ. προσπαθούν να γυρίσουν στην καθημερινότητα της οικογένειάς τους, στις καθημερινές τους δραστηριότητες και γενικά στην καθημερινή τους ζωή.  Γιατί η ζωή και μετά την θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί σε όσο το δυνατόν φυσιολογικούς ρυθμούς. Γιατί τη ζωή μετά την θεραπεία πρέπει να τη σεβόμαστε, να την εκτιμούμε και να την χαιρόμαστε όσο μπορούμε περνώντας έτσι το μήνυμα στα παιδιά που βρίσκονται υπό θεραπεία ότι υπάρχει ένα χαρούμενο μετά και μια επιστροφή στο σπίτι και στην καθημερινότητα.

Ο σκοπός μας λοιπόν και η πρόθεσή μας είναι μόνο η  προσφορά και η χαρά των παιδιών με όποιο τρόπο μπορούμε και μοναδικό μας κίνητρο είναι η αγάπη προς αυτά. Όλα αυτά δηλαδή που εκπροσωπούν και τον σύλλογο «Ηλιαχτίδα».

«Οι δράσεις είναι πολλές και σε διάφορα επίπεδα τα οποία είναι σημαντικά για το κοινωνικό σύνολο»

Οι δράσεις της «Ηλιαχτίδας» είναι πολλές και σε διάφορα επίπεδα τα οποία είναι σημαντικά για το κοινωνικό σύνολο. Κάποιες έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, σε πολλές γίνεται συλλογή δειγμάτων από εθελοντές δότες μυελού των οστών και επίσης πολύ σημαντικές για την περίοδο που διανύουμε εθελοντικές αιμοδοσίες σε συνεργασία με την Αιμοδοσία του Πα.Γ.Ν.Η. Όσον αφορά δράσεις που συμμετέχουν τα παιδιά εκτός από την συγκεκριμένη, με την όμορφη βόλτα με το αεροπλάνο, με κάθε ευκαιρία γίνονται επισκέψεις σε ποδοσφαιρικές ομάδες που έρχονται στο Ηράκλειο κι έτσι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικούς και γνωστούς γι’ αυτά ποδοσφαιριστές.

Επίσης έχουν την ευκαιρία με την πολύ σημαντική προσφορά του Ενυδρείου Κρήτης να επισκεφτούν τα παιδιά μαζί με την οικογένεια τους δωρεάν το Θαλασσόκοσμο και να γνωρίσουν τον απίστευτο κόσμο του βυθού. Επιπλέον υπάρχουν δράσεις που αφορούν στην προσφορά δώρων στα παιδιά της κλινικής Χριστούγεννα, Πάσχα κτλ.

«Σκοπός και η ευαισθητοποίηση του κόσμου σε πράξεις αγάπης και προσφοράς»

Οι  εμπειρίες αυτές είναι μοναδικές και μόνο χαρά μπορούν να δώσουν σε μικρούς και μεγάλους. Οι μικροί πιλότοι έκαναν μια εκπαιδευτική πτήση γύρω απ το Ηράκλειο, έψαξαν να βρουν το σπίτι τους από ψηλά, γνώρισαν τις λειτουργίες του αεροπλάνου και μίλησαν και με τον πύργο ελέγχου στέλνοντας χρόνια πολλά. Τα παιδιά μετά την πτήση ήταν γεμάτα χαρά και ενθουσιασμό και νομίζω ήταν μια μέρα που θα τη θυμούνται για πολύ καιρό. Τέτοιες δράσεις πέρα από το να προσφέρουν χαρά και πολύτιμες εμπειρίες στα παιδιά έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε πράξεις αγάπης και προσφοράς.

«Φύγαμε με την υπόσχεση ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα παιδιά που το επιθυμούν»

Η αλήθεια είναι ότι η οργάνωση της δράσης αυτής έγινε σε πολύ λίγο χρόνο αλλά με πολύ όρεξη και ενθουσιασμό από όλες τις πλευρές. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε -αν μπορούμε να τις ονομάσουμε δυσκολίες- αφορούν μόνο στα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε να ακολουθήσουμε λόγω Covid-19 με τον περιορισμό στον αριθμό ατόμων και παιδιών. Κατά τα άλλα όλα έγιναν σύμφωνα με τις οδηγίες και κύλησαν πολύ ομαλά εξαιτίας κυρίως και των ιδανικών καιρικών συνθηκών.

Φύγαμε με την υπόσχεση ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα παιδιά που το επιθυμούν και εύχομαι οι περιστάσεις, τα μέτρα και ο καιρός να μας το επιτρέψουν σύντομα. Επίσης σχεδιάζουμε κι άλλες πολύ ενδιαφέρουσες ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά που θα υλοποιηθούν μόλις αρθούν τα μέτρα.

Βίκυ Καλοφωτιά

Βίκυ Καλοφωτιά

Η Βίκυ Καλοφωτιά είναι δημοσιογράφος και απόφοιτη του Προγράμματος Σπουδών Δημοσιογραφίας της Γερμανικής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Deutsche Journalisten Akademie, DJA) αναγνωρισμένη από την Κρατική Υπηρεσία Εξ’αποστάσεως Εκπαίδευσης (Zentralstelle für Fernunterricht, ZFU). Παράλληλα, είναι Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας του Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών του Ant1, καθώς και του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Διδακτική-Προγράμματα Σπουδών» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει εργαστεί σε ποικίλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράφοντας συνεντεύξεις και άρθρα με έμφαση σε θέματα κοινωνίας στο ελεύθερο και διεθνές ρεπορτάζ. Συγχρόνως υπήρξε και ραδιοφωνική παραγωγός παρουσιάζοντας δικές της εκπομπές με προσκεκλημένους εκπροσώπους του κοινωνικού, ιατρικού, πολιτιστικού και επιχειρηματικού κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός της είναι να ταξιδεύουν παντού μέσα από την πένα της και να καταγράφει με την κάμερα, ανθρώπινες ιστορίες, που εμπνέουν και κινητοποιούν. Ταυτόχρονα αναζητά πρωτότυπα θέματα από όλο τον κόσμο επιχειρώντας να δίνει βήμα σε αφανείς -και όχι μόνο- ήρωες της καθημερινότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *